Verzendlabels; Alles wat je moet weten.

Wat is een verzendlabel?

Een verzendlabel is een label of sticker die wordt gebruikt om belangrijke informatie over een verzending aan te geven, zodat het pakket of de goederen naar de juiste bestemming kunnen worden gestuurd. Verzendlabels worden meestal gebruikt in de logistieke en transportsector en zijn essentieel voor het volgen en traceren van pakketten tijdens het verzendproces. Verzendlabels kun je zelf printen via je standaard printer, of via een labelprinter.

Wat staat er op een verzendlabel?

Een verzendlabel bevat essentiële informatie die nodig is om een pakket of een zending correct en efficiënt naar zijn bestemming te sturen. Hier zijn de belangrijkste gegevens die doorgaans op een verzendlabel worden vermeld:

 • Afzendergegevens:
  • Naam van de afzender (persoon of bedrijf).
  • Afzenderadres.
  • Contactinformatie van de afzender, zoals een telefoonnummer of e-mailadres.
 • Ontvangergegevens:
  • Naam van de ontvanger (persoon of bedrijf).
  • Ontvangeradres.
  • Contactinformatie van de ontvanger, zoals een telefoonnummer.
 • Barcode of trackingnummer:
  • Een unieke streepjescode, QR-code of numerieke code die wordt gebruikt om de zending te identificeren en te volgen gedurende het verzendproces. Dit nummer is vaak essentieel voor het traceren van het pakket.
 • Gewicht en afmetingen:
  • Het gewicht van het pakket in bijvoorbeeld kilogrammen of ponden.
  • De afmetingen van het pakket, inclusief lengte, breedte en hoogte.
 • Verzendingsinformatie:
  • Verzendingsdatum: De datum waarop het pakket is verzonden.
  • Type service: Het soort verzendservice dat wordt gebruikt (bijvoorbeeld standaard, express).
  • Verwachte bezorgdatum of levertijdvenster.
  • Eventuele speciale instructies of opmerkingen voor de koerier of transporteur, zoals "Fragiel" of "Niet stapelen."
 • Barcodes voor vervoerders:
  • Als het pakket via een specifieke vervoerder wordt verzonden, kan er een speciale barcode of label zijn die is vereist door die vervoerder. Deze barcode kan informatie bevatten die nodig is voor de verwerking van het pakket door de vervoerder.
 • Retourinformatie (optioneel):
  • Als het pakket kan worden geretourneerd naar de afzender, kan er informatie worden verstrekt over het retouradres en de retourprocedure.

 

Wat staat er op een verzendlabel

De exacte inhoud van een verzendlabel kan variëren afhankelijk van het verzendbedrijf, de verzendmethode en de vereisten van de ontvanger. Het correct en duidelijk invullen van een verzendlabel is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het pakket veilig en op tijd op de juiste bestemming aankomt. Het trackingnummer is vooral belangrijk omdat het de mogelijkheid biedt om de voortgang van de zending online te volgen.

 

Hoe groot moet een verzendlabel minimaal zijn?

De minimale grootte van een verzendlabel kan variëren afhankelijk van het verzendbedrijf, de regelgeving en de eisen van de transportsector. Er is meestal geen vaste, uniforme minimale grootte voor verzendlabels die wereldwijd geldt. In plaats daarvan hebben verzendbedrijven vaak hun eigen richtlijnen en specificaties voor verzendlabels.

Over het algemeen geldt dat een verzendlabel groot genoeg moet zijn om de belangrijkste informatie duidelijk en leesbaar weer te geven, zodat het pakket correct kan worden verwerkt door de logistieke dienstverleners, zoals postbedrijven, koeriersdiensten en vrachtvervoerders. Dit omvat meestal informatie zoals afzender- en ontvangergegevens, een barcode of trackingnummer, verzendingsinformatie en eventuele speciale instructies.

Typisch wordt een verzendlabel afgedrukt op een label of sticker die groot genoeg is om al deze informatie in een goed leesbaar formaat weer te geven. Het label moet groot genoeg zijn zodat barcodes en tekst gemakkelijk kunnen worden gescand en gelezen door de apparatuur die wordt gebruikt voor het sorteren en verwerken van pakketten.

De specifieke minimale grootte van een verzendlabel kan variëren, maar als algemene vuistregel wordt vaak aanbevolen dat het label minimaal 4 x 6 inch (ongeveer 10 x 15 cm) is. Dit biedt voldoende ruimte voor alle vereiste informatie en zorgt voor een goede leesbaarheid.

Het is echter belangrijk om te weten dat de exacte groottevereisten kunnen verschillen tussen verzendbedrijven en regio's, dus het is raadzaam om de richtlijnen van de specifieke vervoerder of verzenddienst te raadplegen waarmee u werkt om ervoor te zorgen dat uw verzendlabel aan hun eisen voldoet.

DHL heeft vaak meerdere barcodes op de labels staan waardoor de afmeting van een DHL label 100 x 210 mm is. De lengte van de verzendlabel is groter.

Hoe maak je een verzendlabel?

Het proces van het maken van een verzendlabel kan variëren afhankelijk van het verzendbedrijf dat je gebruikt en de specifieke methoden die ze aanbieden. Over het algemeen zijn er echter enkele stappen die je kunt volgen om een verzendlabel te maken:

 1. Verzamel de benodigde informatie: Zorg ervoor dat je alle relevante informatie bij de hand hebt, zoals de afzendergegevens (jouw gegevens), ontvangergegevens (de gegevens van de persoon of het bedrijf waarnaar je verzendt), het gewicht en de afmetingen van het pakket, de verzendingsinformatie (verzenddatum, serviceopties, verwachte bezorgdatum), eventuele speciale instructies en het trackingnummer (indien van toepassing).
 2. Kies een verzendmethode: Bepaal welke verzendmethode je wilt gebruiken, bijvoorbeeld nationale post, koeriersdienst of een andere vervoerder. De verzendmethode kan invloed hebben op het proces van het maken van een verzendlabel.
 3. Gebruik verzendsoftware of -diensten: De meeste verzendbedrijven bieden online platforms of software waarmee je verzendlabels kunt genereren. Hier zijn de stappen die je over het algemeen volgt:
 4. Selecteer de verzendmethode: Kies de verzendmethode die het beste past bij je behoeften en budget, zoals standaard verzending, express verzending, enz.
 5. Vul de informatie in: Voer de benodigde informatie in, waaronder afzender- en ontvangergegevens, gewicht en afmetingen van het pakket, verzendingsinformatie en eventuele speciale instructies.
 6. Genereer het verzendlabel: Nadat je alle informatie hebt ingevoerd, genereert de software of service het verzendlabel in een PDF- of afdrukbaar formaat.
 7. Druk het verzendlabel af: Zorg ervoor dat je beschikt over een printer en voldoende etiketten of papier om het verzendlabel af te drukken. Volg de instructies van de software of service om het label af te drukken.
 8. Bevestig het verzendlabel aan het pakket: Plak het afgedrukte verzendlabel duidelijk en stevig op het pakket. Zorg ervoor dat het label goed leesbaar is en niet beschadigd is.
 9. Betaal voor de verzending: Afhankelijk van de gekozen verzendmethode en provider, moet je wellicht betalen voor de verzending via online betaling of bij een postkantoor of koeriersdienst.
 10. Volg de zending: Gebruik het trackingnummer op het verzendlabel om de voortgang van je zending online te volgen via de website of app van de vervoerder.

Als je weinig pakketten verzend en niet bent aangesloten bij een partij zoals Sendcloud of MyParcel, dan kun je verzendlabels kopen via een platform zoals PakketHero.

Houd er rekening mee dat de specifieke stappen en procedures kunnen variëren afhankelijk van het verzendbedrijf en de gebruikte verzendsoftware. Zorg ervoor dat je de instructies en richtlijnen van de specifieke provider volgt om ervoor te zorgen dat je verzendlabel correct wordt gegenereerd en je pakket probleemloos wordt verzonden.

Goedkoop pakket versturen

 

Hoe bevestig je een verzendlabel?

Het bevestigen van een verzendlabel aan een pakket is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het pakket correct wordt afgeleverd en getraceerd gedurende het verzendproces. Hier zijn de stappen om een verzendlabel aan een pakket te bevestigen:

 1. Print het verzendlabel: Zorg ervoor dat je het verzendlabel correct hebt afgedrukt op het juiste formaat etiketten of papier, zoals aangegeven door het verzendbedrijf of de verzendsoftware die je hebt gebruikt.
 2. Voorbereiding van het pakket: Zorg ervoor dat het pakket gereed is voor verzending. Sluit het pakket goed af en zorg ervoor dat alle inhoud stevig en veilig is verpakt om beschadiging tijdens het transport te voorkomen.
 3. Kies de juiste locatie op het pakket: Over het algemeen moet het verzendlabel op een vlak en glad oppervlak van het pakket worden bevestigd. Kies een locatie die niet wordt belemmerd door vouwen, kreukels of ruwe oppervlakken.
 4. Maak het oppervlak schoon en droog: Als het oppervlak van het pakket vies of vochtig is, maak het dan schoon en droog voordat je het verzendlabel bevestigt. Een schoon oppervlak zorgt ervoor dat het label goed hecht.
 5. Verwijder de backing van het label: Als je verzendetiketten gebruikt met een zelfklevende achterkant, verwijder dan voorzichtig de backing of beschermfolie om de kleefzijde bloot te leggen. Sommige labels hebben een strook aan de achterkant die moet worden verwijderd.
 6. Plak het verzendlabel op het pakket: Plaats het verzendlabel voorzichtig op het gekozen oppervlak van het pakket, zodat het label goed recht zit en geen luchtbellen of vouwen heeft. Druk stevig aan om ervoor te zorgen dat het label goed hecht aan het pakket.
 7. Vermijd overlapping of bedekking van belangrijke informatie: Zorg ervoor dat het verzendlabel geen belangrijke informatie of barcodes van het pakket zelf bedekt. Het is belangrijk dat alle benodigde informatie goed zichtbaar is.
 8. Bescherm het label tegen beschadiging: Als het pakket tijdens het transport kan worden blootgesteld aan regen of andere elementen, overweeg dan om het verzendlabel te beschermen met doorzichtige verpakkingstape om te voorkomen dat de inkt uitloopt of het label beschadigd raakt.
 9. Controleer het label zorgvuldig: Zorg ervoor dat alle gegevens op het label duidelijk leesbaar zijn en dat er geen beschadigingen zijn. Als je een fout opmerkt, overweeg dan om een nieuw label af te drukken en het oude te vervangen.
 10. Bewaar het pakket voor verzending: Nadat het verzendlabel stevig is bevestigd, is het pakket klaar om te worden afgegeven bij het postkantoor, een koeriersdienst of een verzendlocatie, afhankelijk van de gekozen verzendmethode.

Het correct bevestigen van het verzendlabel is van groot belang om ervoor te zorgen dat je pakket tijdens het verzendproces zonder problemen wordt verwerkt en op de juiste bestemming aankomt. Het is belangrijk om de instructies van het verzendbedrijf te volgen en ervoor te zorgen dat het label stevig is bevestigd.

 

Wat kost een verzendlabel?

Afhankelijk van de vervoerder, gewicht, afmeting en bestemming wordt een prijs van een verzendlabel bepaald. Als je op zoek bent naar een eenvoudige en goedkope manier om verzendlabels te kopen, kan dit via pakkethero. Via deze tool kun je gemakkelijk en snel je verzendlabel aanmaken. Binnen enkele seconden krijg je jouw verzendlabel per mail opgestuurd. Je print je verzendlabel uit, plakt deze op het pakket en brengt deze langs het postkantoor.

Kan ik beter verzendrollen of vellen met verzendlabels kopen?

Afhankelijk van het aantal pakketten wat je verstuurd kun je kiezen voor een rol of een vel met verzendlabels. Een rol met verzendlabels is over het algemeen goedkoper. Om een verzendlabel te printen, heb je wel een speciale printer nodig. De vellen kun je in je gewone printer stoppen. Ben je beginner en heb je nog geen budget om een speciale labelprinter te kopen. Dan is het voordelig om vellen met verzendlabels te kopen. Ben je gevorderd en stuur je meerdere pakketten per dag? Dan kun je beter verzendlabels op rol kopen.

Waar koop ik mijn verzendlabels?

Als je op zoek bent naar voordelige verzendlabels kun je deze online via Crazylabels kopen. Bij Crazylabels vind je verzendetiketten voor elke printer. Voor de merken, Dymo, Zebra, Bixolon en Brother kun je eenvoudig je verzendlabels via de website aanschaffen. Crazylabels is de voordeligste en biedt de beste kwaliteit verzendlabels.

Voor welke vervoerders zijn er verzendlabels?

In Nederland zijn er verschillende vervoerders. Denk hierbij aan DHL, PostNL, GLS, DPD of Fedex. Daarnaast zijn er ook veel andere vervoerders die pallets versturen zoals Raben of Oegema. Er zijn twee soorten verzendlabels. Voor DHL wordt vaak het formaat 102 x 210 mm gebruikt. Deze extra lange verzendlabel is geschikt voor de extra barcodes die DHL gebruikt. Alle andere vervoerders gebruiken het formaat 100 x 150 mm. Deze verzendlabels zijn geschikt voor elke andere vervoerder.

Heb je andere vragen over verzendlabels? Laat het ons dan weten. Als specialist in verzendlabels staat wij voor jou klaar.