Hoe kan ik een retourlabel krijgen?

Als consument kan het soms voorkomen dat je een product wilt retourneren dat je online hebt gekocht. Het kan zijn dat het product niet aan je verwachtingen voldoet, beschadigd is tijdens de verzending of gewoonweg niet past. In zo’n geval is het handig om te weten hoe je een retourlabel kunt verkrijgen. In deze blog leggen we uit wat een retourlabel is, waarom het belangrijk is en hoe je er een kunt krijgen.

Wat is een retourlabel?

Een retourlabel is een sticker of label die je op een pakket plakt wanneer je een product terugstuurt naar de verkoper. Hierop staan het adres van de verkoper en een uniek nummer waarmee de zending kan worden gevolgd. De verkoper betaalt voor deze service, waardoor het voor jou als consument vaak gratis is om een product terug te sturen.

Waarom is een retourlabel belangrijk?

Een retourlabel is belangrijk omdat het zorgt voor een soepel retourproces. Door het label op het pakket te plakken, weet de verkoper direct waar het pakket vandaan komt en wat erin zit. Hierdoor kan het retourproces sneller worden afgehandeld. Bovendien hoef je als consument geen verzendkosten te betalen, omdat de verkoper deze kosten voor zijn rekening neemt.

Hoe kan ik een retourlabel krijgen?

Er zijn verschillende manieren om een retourlabel te krijgen. De meest gebruikelijke manieren worden hieronder besproken.

 1. Online

Als je een product online hebt gekocht, is de kans groot dat je via de website van de verkoper een retourlabel kunt aanvragen. Dit kan meestal via je account of via een speciaal retourformulier. Vul het formulier zo volledig mogelijk in en kies voor de optie om een retourlabel te ontvangen. Het label wordt vervolgens per e-mail naar je verstuurd. Print het label uit en plak het op het pakket dat je terugstuurt.

 1. Via de klantenservice

Als je niet via de website een retourlabel kunt aanvragen, kun je ook contact opnemen met de klantenservice van de verkoper. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden om een retourlabel te verkrijgen. Vaak kun je het label per e-mail ontvangen, maar sommige verkopers sturen het label per post naar je op.

Retourlabel via de klantenservice

 1. In de winkel

Als je het product in een fysieke winkel hebt gekocht, kun je het product meestal ook in de winkel retourneren. Neem hiervoor het product mee naar de winkel, samen met het aankoopbewijs. De medewerker in de winkel zal vervolgens het retourproces in gang zetten en je een retourlabel geven.

 

Koop je retourlabel binnen 2 minuten online

Als je op zoek bent naar een DPD, PostNL of DHL retourlabels, dan kun je deze vaak op de website van de aanbieder kopen. Er zijn ook partijen zoals PakketHero die een tool aanbieden, waarbij je voordelig een verzendlabel kan kopen bij DPD, PostNL of DHL. Via deze handige tool heb je binnen 4 stappen (2 minuten) jouw retourlabel in je e-mail. Je kiest het gewicht van het pakket, kiest voor de vervoerder, vult het aflever en verzendadres in, betaald en print je verzendlabel.

Retourlabel kopen

 

Tips voor het retourneren van producten

Om ervoor te zorgen dat het retourproces soepel verloopt, geven we nog enkele tips voor het retourneren van producten:

 1. Houd de verpakking intact

Als je een product retourneert, is het belangrijk dat je de verpakking intact houdt. Zorg ervoor dat alle onderdelen en accessoires aanwezig zijn en dat het product in dezelfde staat verkeert als toen je het ontving.

 1. Vul het retourformulier zo volledig mogelijk in

Bij het retourneren van een product moet je meestal ook een retourformulier invullen. Dit formulier bevat belangrijke informatie voor de verkoper, zoals de reden van retour en het ordernummer. Vul dit formulier zo volledig mogelijk in, zodat het retourproces soepel kan verlopen.

 1. Verpak het product goed

Zorg ervoor dat het product goed is verpakt voordat je het terugstuurt. Gebruik bijvoorbeeld de originele verpakking of een stevige doos. Voeg eventueel extra opvulmateriaal toe om beschadigingen tijdens het transport te voorkomen.

 1. Maak foto’s als bewijs

Maak foto’s van het product voordat je het terugstuurt. Hiermee kun je bewijzen dat het product in goede staat was voordat je het terugstuurde. Dit kan van pas komen als er discussie ontstaat over de staat van het product.

 1. Bewaar het verzendbewijs

Bewaar het verzendbewijs goed, totdat je een bevestiging hebt ontvangen van de verkoper dat het product is ontvangen. Dit bewijs is belangrijk als er tijdens het transport iets misgaat met het pakket.

Wat staat er op een retourlabel?

Een retourlabel bevat dezelfde informatie als een verzendlabel. Hoe de informatie is opgebouwd is afhankelijk van de vervoerder. De grootste vervoerders in Nederland zijn PostNL, DHL en DPD.

Op een retourlabel kun je de volgende informatie vinden

 • Afleveradres (het adres waar het pakket naar toe moet)
 • Vervoerder (De vervoerder die verantwoordelijk is voor de afhandeling, bijvoorbeeld DPD)
 • Referentie (kenmerk van je bestelling, zodat de ontvangen het pakket kan verwerken)
 • Barcode (nodig om het pakket te scannen)
 • Verzender/retouradres (vaak zet je als verstuurder je eigen adres erop. Als het pakket niet goed aankomt, dan komt het pakket retour naar jou)
 • Gewicht van het pakket
 • Aantal pakketten (als er meerdere pakketten worden of zijn verstuurd)

 

Wat is een retourlabel

Met deze informatie kan het postbedrijf jouw pakket verwerken.

Waar kan ik een retourlabel kopen?

Als een retour niet gratis is zijn er meerdere manieren om je label te kopen. Je kunt je label kopen op een platform die losse labels verkoopt. Je kan vaak ook bij de vervoerder zoals PostNL, DPD of DHL op de website een label kopen. Als je eenmaal een label hebt gekocht kun je deze printen en op het pakket plakken. Zorg ervoor dat het labeltje goed zichtbaar is en goed vastzit. Als je op zoek bent naar verzendlabels kun je deze goedkoop aanschaffen via Crazylabels

Conclusie

Het retourneren van een product kan soms nodig zijn, bijvoorbeeld als het product niet aan je verwachtingen voldoet of beschadigd is tijdens de verzending. Het verkrijgen van een retourlabel is belangrijk om het retourproces soepel te laten verlopen. Er zijn verschillende manieren om een retourlabel te krijgen, zoals via de website, de klantenservice of in de winkel. Door de tips op te volgen voor het retourneren van producten, kun je ervoor zorgen dat het retourproces soepel verloopt en je het geld of een nieuw product snel ontvangt.